Gyakorlatok

A tudás nagy kincs, de a gyakorlati alkalmazása már egy külön falat... sokszor tudjuk, értjük a dolgokat, de mégsem tudjuk az életünkbe befésülni.

Ezek a gyakorlatok segítenek, hogy jobban belássunk a lelkünk mélyére, és könnyebben tisztítsuk meg a terepet.


Tartalom

Igazság(om) Gyakorlat

Megbocsájtás Gyakorlatok

Megfelelés Gyakorlat

Valóság(om) Gyakorlat

Bőség Gyakorlat

Egó Gyakorlatok

Változás Gyakorlat


6. Az igazság arcai Gyakorlat

Igazság(om) Gyakorlatok - Igazam van vagy igazad van?

Az igazság sokszor csak a hozzállásunktól függ. Lehet, hogy valamivel később, vagy azután, hogy megtapasztaltunk valamit, az igazságunk, az amiben hiszünk, vagy amit hiszünk egy adott dologról, megváltozik. 

Mit kezdjünk hát az igazságtalansággal vagy mások igazságával?

 

Ezen kérdések segíthetnek, hogy jobban lássuk, hogy miért is van nekünk igazunk, vagy éppenhogy a másiknak...

 

1. Miért gondolom, hogy igazam van egy adott kérdésben?

2. Mi vagy mik támasztják alá az igazságomat? Tapasztalat, olvasott anyag, hit vagy tanult dolog?

3. Volt-e már olyan, hogy valamit igaznak hittem, és később kiderült, hogy mégsem az?

4. Volt-e már olyan, hogy valamiben hittem, és később megváltozott a véleményem, vagy már nem hittem benne többé?

5. Ha én hiszek valamiben, és nem tudok vagy akarok máshogy gondolkodni róla, akkor el tudom-e képzelni vagy fogadni, hogy más ugyanígy gondolkodik a saját igazságáról?

6.Ha engem nem lehet meggyőzni, hogy máshogy gondolkodjak valamiről, akkor el tudom-e fogadni, hogy más is így érez? Tiszteletben tudom-e tartani, anélkül, hogy ellenszenvet éreznék? Vagy akár reagálnék valamilyen módon?

7. Mi történik, ha igazam van? Mit érzek? Büszkeséget, örömöt, elégedettséget?

8. Mit érzek akkor, ha nem nekem van igazam, vagy nem tudom bebizonyítani, hogy nekem van igazam? Hogyan reagálok ekkor?

9. Mit érek azzal, ha bebizonyítom, hogy igazam van? Nyerek vele? Több leszek tőle? Okosabbá vagy nagyobbá tesz? Az egóm duzzad talán?

10. Mi történik a hanggal a fejemben akkor, ha veszítek, és nincs igazam? Mit szól hozzá? Hogy reagál? Mit mond? Védekezik? Támad? Bizonygat?

11. Mit érzek olyankor, ha igazam van, és engedek? Feszültséget, kevesebbnek érzem magam, vagy vesztett, áldozati helyzetbe kerülök? Esetleg tágulok belülről, és lágyabbnak, szabadabbnak érzem magam?

12. Van-e olyan igazság, amiben mindenki egységesen hisz vagy hihet? Mindenki, generálisan, az összes ember?

13. Mi teszi ezt a közös igazságot kollektív igazságunkká? Mi támasztja alá? És mi döntheti meg?

14. A történelem folyamán, vagy a saját életünkben volt-e már olyan, hogy bebizonyosodott, hogy változhat az igazság?

15. El tudom-e azt képzelni, hogy több igazság is van a világon? Akár olyan is, amiben én nem hiszek, de mások igen? Igazság-e ez ettől még?

16. Ha azt el tudom képzelni, hogy egy asztalos kitanulhatja a mesterségét az iskolában, egy tanfolyamon, egy mestertől vagy akár önmagától is, és mégis megtanulja, akkor lehet-e, hogy többfajta igazság is elvezet ugyanahoz a végcélhoz vagy tanulsághoz?

17. Merek-e változni, és változtatni a hitrendszeremen?

18. Merek-e más ember lenni, mert mást gondolok már, vagy ettől kevesebb leszek, ha leadok egy-két korlátozó gondolatot vagy hitrendszert? Elveszítek -e magamból valamit ettől?

19. Hihetek-e és hiszek-e a saját tapasztalásaimban és véleményemben anélkül, hogy szükségem lenne mások egyetértésére?

20. Ha én szeretném, hogy tiszteljék az igazságom és véleményem, akkor lehetséges-e, hogy mindenki szabadon higgyen abban, amiben szeretne anélkül, hogy egymást kellene győzködni, vagy veszekedésbe bonyolódni?

 

Az igazság bennünk van, és sokszor csak a mi saját igazságunk. Változhat tapasztalásoktól, tanult dolgoktól, megélt eseményektől, vagy pusztán a belső fejlődésünktől. Szabadon elfogadni, hogy mások másban hisznek, mást tartanak igaznak akár, egy lépcsőfok önmagunk, és a világ elfogadása felé. 

 

Higgy abban, ami hozzád szól, de ne ragaszkodj semmihez túlzottan. Állj ki Önmagad igazságáért, de légy rugalmas másokkal szemben, és tartsd tiszteletben Önmagad és más véleményét is. Attól még, hogy én nem ezt hiszem, Te még hiheted szabadon és bátran; lehet, hogy később meggondolom magam, vagy Te gondolod majd máshogy... akárhogy is, egy mondathoz több szó is kell, és így lesz végül egy egész... lehet, hogy a világban is szabadon kell, hogy áramoljon az összes fajta igazság, hisz annyian vagyunk, és mind máshogy gondolkodunk.

 

Szeretettel, Elsa.

Elsa Sol - Mindennapi Tudatosság 2018.10.06.

mindennapitudatossag.simplesite.com.

fotó: pinterest


5. Megbocsájtás Gyakorlat

Megbocsájtás Gyakorlat

Néha igazán nehéz megbocsájtanunk, és sokszor még nehezebb bocsánatot kérnünk. Mégis a megbocsájtás ereje megváltoztatja az egész életünket, a környezetünket és az egész világunkat.

Ezek a kérdések segíthetnek feltárni, hogy miket is rejtettünk el a mélyben, amik időről-időre előbukkannak az életünkben, és olyan reakciókra késztetnek, melyeket később megbánunk.

 

1. Meg tudok-e bocsájtani az embereknek? És magamnak?

2. Mi az, amit sosem tudnék megbocsájtani? Miért? Mi támasztja alá?

3. Történt-e valami velem, ami miatt haragszom? Amit nem tudok elfelejteni?

4. Tettem-e valamit, amiért haragszom magamra, és nem tudom elfelejteni, pláne nem megbocsájtani?

5. Mit érzek, amikor bocsánatot kell kérnem, mert hibáztam? És akkor mit, amikor olyanért kell, amit nem követtem el? Mi történik bennem ilyenkor?

6. Mi történik, amikor valakire haragszom? Mit érzek? Mi történik belül?

7. Mit érzek akkor, amikor megbocsájtok valakinek? Mi történik belül?

8. Ki az, akinek igazából megbocsájtok?

9. Ki az, akire a megbocsájtásom igazából hat?

10. Amikor meg kellene bocsájtanom, de nem tudok, akkor annak mi az oka? A tett maga? Az ember, aki elkövette? A szituáció, ahogyan történt? Vagy valami, ami jóval korábban törént? Egy emlék? Valami ismerős vagy hasonló dolog?

11. Mit érzek ilyenkor? Ki beszél bennem, és mit mond? Mivel támasztja alá, hogy ezt nem lehet elfelejteni, megoldani, megbocsájtani, túllépni rajta?

12. A hang, aki ilyenkor tartja az állást, milyen? Haragos? Szomorú? Fél? Hiányol valamit? Emlékeket dob be?

13. Mi történhet, ha mégis megbocsájtjuk a megbocsájthatatlant? Mit érzünk belül? Milyen érzés? Mit szól hozzá a hang? Feszül? Dühöng? Fél? Vagy elcsendesült? Megsemmisült? Feloldódott?

14. Jobban vagy rosszabbul érzem magam, ha megbocsájtok? Jobban vagy rosszabbul érzem magam, ha kitartok, és nem bocsájtok meg?

15. Tettem-e már olyat, amit mások megbocsájtottak nekem (mégha én nem is magamnak)?

16. Ha mások meg tudnak bocsájtani (nekem), vajon meg tudok-e én is (magamnak vagy másnak)? 

17. Elképzelhető-e, hogy esetleg én tettem valamit, ami fáj, és amikor ezt viszontlátom mástól, akkor arra reagálok? Ha igen, akkor mi az?

18. És akkor kinek is kell megbocsájtanom igazából? Ki az, akire haragszom? Ki az, aki miatt szégyent érzek? A másik vagy én magam?

 

A megbocsájtás belülről indul, és befelé halad. Minden reakció mögött mi magunk vagyunk. Minden nem tetsző tett egy tükör, melyben saját magunkat látjuk viszont. És pont úgy reagálunk kifelé, ahogyan az belül zajlik. A harag minket mérgez elsősorban, a megbocsájtás azonban felszabadít minket, őket, az egész világot.

 

Bocsáss meg magadnak, és meg tudsz bocsájtani a világnak is... mert a világ Te magad vagy.

 

Szeretettel, Elsa

Elsa Sol- Mindennapi Tudatosság 2018. 07.24.

mindennapitudatossag.simplesite.com

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel, de kérlek őrizd meg a szöveg eredeti tartalmát és formáját, és add hozzá a nevem és a weboldal linkjét is. Köszönöm! E.S.

 


4. Megfelelés Gyakorlat

Számtalan helyzet van az életünkben, ahol úgy érezzük, hogy meg kell felelnünk másoknak, a világnak vagy a társadalom elvárásainak. A megfelelés energiája blokádot képez bennünk, mert nem természetesen áramlik, hanem egy kissé kierőszakolt. Ezen kérdések segíthetnek, hogy jobban meglássuk, hol és mikor is akarunk megfelelni.

 

1. Amikor teszek valamit, azt magamtól teszem, vagy azért, mert elvárják? Milyen érzések vannak bennem ekkor?

2. Mit érzek utána? Öröm van bennem vagy inkább frusztráció?

3. Amikor vitám van valakivel, akkor azért engedek, mert félek a konfrontációtól, a másik haragjától, vagy attól, hogy mit fog gondolni rólam a másik személy? Hogy kevesebb leszek számára, mert ellenállok?

4. Amikor valamit magamtól teszek, az milyen érzéseket kelt bennem?

5. Amikor valakinek csak úgy adok magamból, az milyen érzés bennem?

6. Amikor valakinek negatív véleménye van rólam, akkor arra hogyan reagálok? Hogyan hat rám a másik véleménye? Mit vált ki belőlem?

7. Amikor mások nyomnak, terelgetnek valamilyen irányba, ami nekik megfelel, kiállok-e magamért vagy hagyom, hogy az ő útjukon haladjak?

8. El tudom-e fogadni, hogy mások máshogy látnak engem, mint én saját magamat? Baj ez? Mit okoz bennem, hogy más vagyok, vagy máshogy gondolkodom, mint ők?

9. El tudom-e fogadni önmagamat olyannak, amilyen vagyok? Büszke vagyok-e magamra?

10. Kinek a tükrén keresztül nézem a világom és benne saját magam? 

11. Felismerem-e, ha valaki irányítani akar? Felismerem-e, amikor mások át akarnak formálni? Milyen érzést kelt ez bennem?

12. Felismerem-e az érzést, amikor elvárnak valamit tőlem? Hogyan reagálok? Milyen érzések jelennek meg bennem?

13. El tudom-e a fogadni a többieket olyannak, amilyenek, vagy szeretném őket megváltoztatni?

14. Mik a belső mozgatórugóim, ha meg akarok felelni? Hogy szeressenek? Hogy elfogadjanak? Hogy szépeket és jókat mondjanak rám? Vagy mert félek? Mert magányos vagyok? Mert nem merem magam adni?

15. Mi történik akkor, ha nem engedek, és maradok magam? Mi a legrosszabb, ami történhet?

16. Mi a jobb: ha elfogadom magam, vagy ha elfogadtatom magam másokkal?

17. Mi a jobb: ha magamtól adok, mert adni akarok, vagy ha adok, mert adnom kell?

18. Lehetséges-e, hogy úgy vagyok jó, ahogy vagyok? Lehetséges, hogy úgy szeressenek, ahogy vagyok, vagy mindenképpen meg kell felelnem másoknak? De kinek? Ki mindenkinek?

19. Ki a mércém a saját életemben? Ki szerint élek?

20. Mi vezérel másokkal szemben? A szeretet vagy a félelem? Melyik mit kelt bennem?

 

Ne feledjük: csakis magunknak kell megfelelnünk! Senki más nem látja úgy az életet, és minket, ahogy mi magunk. Soha senki nem éli meg pont azt, amit mi, így hogyan is követhetnénk másokat a saját döntéseink esetében?

 

Szeressük és fogadjuk el magunkat, úgy, ahogy vagyunk! Amikor a bensőnkben nyugalom, béke és szeretet honol, akkor ez is áramlik belőlünk kifelé... ilyenkor adunk, mert adni akarunk, elfogadunk, mert elfogadtuk önmagunkat, szeretünk, korlátlanul és végtelenül, mert végre szeretjük önmagunkat... ez az egyetlen út a béke felé!

 

Ha szeretnél többet tudni a megfelelésről és az elvárások természetéről, akkor olvasd el a Megfelelés és elvárások egyenlete című cikkemet.

 

Szeretettel, Elsa

by Elsa Sol - Mindennapi Tudatosság 2018. 05. 25.

mindennapitudatossag.simplesite.com

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is, de kérlek őrizd meg a szöveg eredeti tartalmát és formáját, és add hozzá a nevem és weboldal linkjét is. Köszönöm. E.S.

 

 


4. Valóság(om) Gyakorlatok

Az életünk kerete maga a mi kis valóságunk. Minden, ami történik velünk, valami, amit mi magunk teremtettünk. Akár jó, akár rossz, mi magunk hívtuk be és tettük meg realitásunkká. Szeretjük, nem szeretjük? Megváltoztathatjuk!

Ezek a kérdések segíthetnek, hogy jobban átlássuk a saját valóságunk megteremtését, és azt is, hogy mi mindent teremtünk tudattalanul, és éljük meg váratlan és gyakran rossz élményekként.

1. Milyennek látom az életem? Milyennek láttam egy hete, egy hónapja vagy egy éve? Mitől változott?

2. Boldog vagyok az életemben? Szomorú? Elégedett? Ezzel arányos-e a valóságom?

3. Ha elégedetlen vagyok, az miért van? Mi hiányzik? Mit nem kapok meg? Mim nincs?

4. A valóságom kinek másnak valóságos? Kik vannak benne? És meddig?

5. Ha megváltoztatok valamit magamban, változik a valóság, amiben élek? Hogyan változtatja?

6. Mik a belső félelmeim? Mik tartják ezt az érzést? (egy esemény, egy megélt tapasztalat, egy mástól kapott tanulság-ismeret, vagy csak egy belső hiedelem?)

7. Mi történik, ha valamit mostantól nem úgy hiszek, ahogy eddig? Mi történik, ha magamról valamit mostantól máshogy hiszek? 

8. Ha elhagyom a komfortzónám, belelátok-e más valóságába? Hat-e rám, és ha igen, hogyan? 

9. Hogyan változik a valóságom a hangulatom hatására? Meg tudom-e változtatni útközben? (vagy ha reggel szarul kezdődött, végig szar marad?)

10. Hogyan hatok mások valóságára? Felismerem-e amikor épp ezt teszem? (pl: amikor haragos vagyok, odavetem-e másnak? ha boldog vagyok megosztom-e mással?)

11. Milyen környezetben érzem jól magam? Hol leszek feszült? Mitől leszek kedvetlen vagy haragos vagy ijedt? Felismerem-e, vagy pedig reagálok?

12. Figyeljük meg magunkat társaságban. Hogyan viselkedünk? Hatnak-e ránk mások? (pl hagyjuk-e, hogy valaki, aki szomorú, lehúzzon minket; a haragos felhúzzon minket stb.)

13. Írjuk össze magunknak az összes belső hiedelmünket a világról és önmagunkról. Ugyanígy az összes félelmünket és visszatartó erőinket is. Keressük meg, mik okozták, hogy ezek bekerültek a csomagunkba? Felül tudjuk-e írni őket? Meg tudjuk-e változtatni? Vajon mi történik akkor?

14. És a legfontosabb kérdéskör: El tudom-e képzelni magam és az életem máshogyan? Lehetek-e mostantól nem félős, de bátor, nem aggódos, de magabiztos, nem haragos, hanem békés? Lehet-e az életem és a valóságom másmilyen, mert én másmilyennek akarom látni mostantól?

Ne feledjük: mi magunk építjük a valóságunk összes elemét a saját belső készletünkből. Akármit álmodunk is bele, az megvalósul, amint tiszta szándék és belső erő párosul hozzá. Ha ki tudjuk iktatni azon erőket, melyek belülről az árnyékból fognak vissza minket, akkor a tiszta manifesztáció létrehozza a mi saját álmunkat... és az életünk ragyogásnak indul.

Ha szeretnél többet tudni a valóság felépítéséról, és a mi saját szerepünkről benne, akkor olvasd el a Valóság elmélete című cikkemet.

Szeretettel, Elsa

By Elsa Sol -Mindennapi Tudatosság 2018.05.03.

mindennapitudatossag.simplesite.com

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel, de kérlek őrizd meg a szöveg eredeti tartalmát és formáját, és add hozzá a nevem és a weboldal linkjét is. Köszönöm.E.S. 

 

 


3. Bőség Gyakorlatok

Minden bennünk van, amit kívülről várunk, csak meg kell találnunk mindazt, ami miatt visszatartjuk magunktól.

Ezek a kérdések segíthetnek, hogy kiderüljön, milyen belső ellenállás tartja vissza a teljesség felébredését a mindennapjainkban.

Kérdezzük meg magunktól:

1. Mit hiányolok az életemben?

2. Mit keveslek az életemben?

3. Az életem mely területét érzem hiányosnak vagy érzem úgy, hogy nem teljes?

4. Mi mindenem van, amit adhatok?

5. Mi mindenem van az életemben, a mindennapjaimban? Megbecsülöm-e őket, és adok-e belőlük?

6. Mi az, amit ha elveszítenék, akkor hiányolnám? Megbecsülöm-e most?

7. Mit szeretnek bennem mások?

8. Mit szeretek önmagamban?

9. Amim úgy érzem, hogy nincs, az mit mutat magamból? Félek, hogy legyen? Nem érdemlem meg, hogy legyen? Szégyellem, hogy keveslem?

10. Amit szeretnék, az bennem megvan?

11. Amit szeretnék, az kívülről jön?

12. Amit szeretnék, azért tennem kell, hogy legyen? És ha igen, akkor mi tart vissza?

13. Miért szeretném azt, amim most (látszólag) még nincs? Többé tesz? Hozzám ad valamit? Vagy mert félek nélküle, mert szégyellem, hogy nincs? Vagy mert másoknak van?

14. Mi a bőség, amit kívülről várok?

15. Mi a bőség, ami belőlem fakad?

 

Minden a miénk, ha tudjuk, hogy miért tartjuk vissza magunktól. A Mindenség áramlik, és minket is körbevesz. Hogy kérünk-e belőle az csak rajtunk múlik. Amint felismerjük azon belső félelmeket, visszatartó erőket, elfojtásokat és hibás meggyőződéseket, melyek bennünk működnek, ki tudjuk őket iktatni, és az ellenpárját behúzni. 

Ne feledjük: A teremtő energia mi magunk vagyunk! Minden, ami létezik, az bennünk van.

"Nem egy csepp vagy az óceánban. Az egész óceán vagy egy cseppben." Rumi

Ha szeretnél többet tudni a bőségről, akkor olvasd el a Miért is kéne megszámolnunk az áldásainkat című cikkemet.

Szeretettel, Elsa

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is, de kérlek őrizd meg a szöveg eredeti tartalmát és formáját, és add hozzá a nevem, és a weboldal linkjét is.

by Elsa Sol 2018.04.08. - MindennapiTudatosság mindennapitudatossag.simplesite.com

fotó: pixabay.com


2. Egó gyakorlatok

Figyeljük meg az egó működését a mindennapjainkban.

 

1.Buszmegálló

Amíg várakozunk, próbáljunk meg mélyeket lélegezni, és csöndet teremteni a fejünkben. Ne hagyjuk, hogy a hang nekilendüljön. Használjuk ki a perceket, hogy a gondolataink közötti szüneteket egyre hosszabbra tudjuk nyújtani.

 

2.Fürdés-mosogatás

Próbáljunk meg a tudatunkkal arra figyelni, amit csinálunk, és nem elkalandozni. Mikor kezd el beszélni?

 

3. Figyeljünk a légzésünkre, amint a hang belekezd - így visszavehetjük a gyeplőt. Vagy mi vagyunk jelen, vagy ő - ha tudatosan lélegzünk, akkor mi vagyunk ott, és a hang nincs.

 

4. Figyeljük meg milyen esetekben milyen maszkokat ölt magára, és mivel hat ránk?

 

5. Amikor beszél, próbáljuk hallgatni kívülről - így hirtelen megérezhetjük, hogy mi vagyunk, akik hallgatjuk, és nem mi beszélünk.

 

6. Elalváskor figyeljünk a fülünkre, és próbáljuk hallani a csöndet -ilyenkor érezhetjük igazán, hogy milyen is, amikor hirtelen magunk maradunk a fejünkben.

 

Az egó nem mi vagyunk! Minél többször vesszük észre, annál inkább uralni tudjuk majd, amikor megpróbál minket kihozni a sodrunkból, vagy teljesen elterelni.

 

Szeretettel, Elsa

by Elsa Sol - Mindennapi Tudatosság

2018.03.03.

 

fotó: pixabay.com

1. Változás Gyakorlatok

A változáshoz mindannyian különbözőképpen állunk. Van, hogy üdvözöljük, és van, hogy tartunk tőle. Ahhoz, hogy jobban a mélyére lássunk, magunkba kell nézni, és feltérképezni azon belső mozgatórugókat, melyek reakcióra késztetnek.

Ezek a kérdések segíthetnek, hogy jobban értsük a változást önmagunkban és az életünkben is.

Kérdezzük meg magunktól ezeket:

 

Mi változik az életemben? Mely területét érinti?

Hogyan állok a változáshoz? Örömmel vagy aggodalommal?

Milyen változást hoz be az életembe?

Milyen dolgok távoznak az életemből?

Mit érzek, ha a változás a közelembe ér?

Mire vágyom igazán?

Mit változtatnék, ha nem lenne semmi akadály?

Mi tart vissza, hogy változtassak?

Mi a legrosszabb, amit ez a bizonyos változás okozhat az életemben?

Félek-e a jövőtől? És ha igen, pontosan mitől?

Ha aggódom a jövőm miatt, az pontosan miért van?

El tudom-e képzelni, hogy a lehető legjobban alakul minden?

Lehetséges-e, hogy minden a megfelelő irányba halad, még ha most nem is értem?

Visszanézve az életemre, hány olyan változás volt, melyről később kiderült, hogy a lehető legjobban alakult? Hittem volna akkor, amikor megtörtént?

Legyünk őszinték magunkhoz, mert minden belső reakció az igazság irányába terel minket. Ha nem félünk lepillantani a mélybe, és szembenézni a félelmeinkkel, akkor nálunk van a kormány... ha ignoráljuk a jelzéseket, akkor az élet átveszi az irányítást, mi pedig kiszorulunk az anyósülésre...

Szeretettel, Elsa

by ElsaSol -Mindennapi Tudatosság 2018. 02. 15.

fotó: pixabay.com